На будь-якій домашній або професійній кухні саме ножі з нержавіючої сталі - головні і абсолютно незамінні помічники в приготуванні страв. Залежно від конкретного функціонального призначення існує маса їх різновидів, які істотно відрізняються формами і розмірами.

Серед них трапляються як універсальні варіанти, так і настільки вузькоспеціалізовані, що непідготовленим людям, які планують купити набір кухонних ножів собі або в подарунок, нелегко розібратися - для чого вони потрібні. Так, наприклад, існують спеціальні клинки не тільки для стейка, сиру, масла або традиційні для обробки риби, а й ковбасні, а також для томатів, м'якого сиру, кавуна, устриць, ікри, піци, часнику і т. д.

Що краще купити - Victorinox, дамаська сталь або кераміка?

Хороший комплект - вдала покупка і прекрасний подарунок для будь-якого господаря, тільки от зробити таке придбання, не володіючи солідним досвідом, досить складно. Перш ніж перейти до підбору інструментів, бажано розібратися із загальними вимогами щодо зовнішнього вигляду і основними характеристиками.

— Ергономічна форма рукояток. Ручки неодмінно повинні зручно лежати в руці. Гарантувати вам підвищену безпеку у використанні може спеціальне протиковзке покриття.
Центр ваги повинен знаходитися в місці сходження клинка і ручки (допускається мінімальне зміщення в бік леза).

— Твердість сталі для побутових клинків повинна бути в діапазоні 55-60 HRC, щоб не загострювати їх частіше, ніж раз на місяць. У клинків з дамаської сталі буде найвища ціна, але і відмінна витривалість. Керамічні аналоги зберігають гостроту 3-4 місяці, але уразливі до падінь.

— Виробник - наріжний камінь будь-якого вибору. Віддаючи перевагу перевіреному бренду, такому як Victorinox (Вікторінокс), наприклад, ви гарантовано уникнете багатьох проблем зі зручністю, безпекою та довговічністю виробів (на ножі victorinox виробник дає довічну гарантію). Ціна за такий комплект точно не буде бюджетною, але будь-який власник брендових виробів скаже, що вони того однозначно коштують.

Що стосується зручності і безпеки зберігання, професіонали воліють фіксувати інструменти з нержавійки на спеціальній магнітній дошці, прикріпленій до стіни. Не пошкодуєте ви і про рішення купити набір ножів з підставкою, це дійсно зручно.

Які інструменти дійсно потрібні вам на кухні

Розглянемо специфіку і уточнимо призначення найбільш затребуваних ріжучих інструментів на кухні, які зазвичай утворюють традиційний набір - кухарський, хлібний, для овочів, філейний (рибний), обвалочний, і багатофункціональний.

  1. Кухарський (або, як часто говорять, шеф-ніж) - це, по факту, головний інструмент на будь-якій кухні. Довжина його клинка 15-30 см, а широким лезом шеф-ножа нерідко орудують як лопаткою, щоб переносити продукцію. Товщина клинка становить від 2 до 4 мм. Орієнтуйтеся на "шефа" близько 20 см - більш коротке лезо не впорається з багатьма видами робіт, а лезо довжиною понад 30 см потребує наявності спеціально обладнаного робочого місця - великого столу і габаритної обробної дошки. Для початківців кулінарів непогано буде купити відразу два варіанти, наприклад, 20 і 30 см. Головне призначення "шефа" - це шинкування, але універсальний шеф-ніж допоможе виконати найрізноманітніші кухонні роботи:

— подрібнення дрібних інгредієнтів;

— нарізка овочів і цибулі кінчиком клинка;

— розрізання великих овочів і м'яса;

— розчавлювання інгредієнтів широким клинком.

  1. Зубчастий ніж. Довге зазубрене лезо справляється з самою черствою скоринкою, не пошкоджуючи при цьому м'якоть. Воно також дозволить нарізати тверді ананаси і м'які торти. Довжина леза хлібного примірника повинна бути не менше 25 см. Тут працює просте правило - чим довше, тим корисніше.
  2. Для чищення овочів. У будь-який набір входить маленький, легкий, зручний ножик довжиною до 10 см. Він виконує такі завдання, з якими не впорається жоден інший. Їм можна знімати тонку шкірку з яблучка, вирізати картопляні паростки, акуратно нарізати цитрусові для прикраси тістечок і т. д. По суті, класичний овочевий інструмент виглядає як маленька копія "шефа".
  3. Філейний або обвалочний (кістковий). Філейний, чия конструкція заточена для обробки риби, буде затребуваний на кухні виключно в тому випадку, коли ви постійно готуєте рибні страви. Завдання обвалочного - знімати м'ясо з кісток.
  4. Універсальний. Цей варіант, як стверджують деякі фахівці, створений для того, щоб набір був набором. Довжина його від 12 до 18 см, так що для чистки овочів він завеликий, а для серйозних робіт з м'ясом малий. Тому рекомендовано купити комплект, що складається не з універсальних, а з спеціалізованих моделей, щоб домогтися кращого ефекту від роботи з ними.

Виходить, що гідний кухонний набір повинен складатися мінімум з 3-5 варіантів. Виробники, враховуючи попит споживчої аудиторії, пропонують купити набір ножів з топірцем і більш повні варіанти, в яких можуть виявитися ножі для нарізки ковбаси і сиру (лезо з виїмками), для бутербродів, томатів, стейків, а також кухонні ножиці і пристосування для правки лез - мусатів.

Бонус - поради, як купити набір метальних ножів

Якщо ви захопилися освоєнням техніки метання, вам точно слід відразу набори ножів купити (3-5 примірників), інакше після кожного кидка доведеться бігти до мішені, а це зайві витрати сил і часу. Визначитися допоможуть прості поради:

— Перш за все, дотримуйтесь правил безпеки, ваше нове захоплення досить травмонебезпечне. Найкраще починати його з досвідченим інструктором.

— Для впевнених кидків пріоритет - гострий кінчик метального ножа з правильним кутом сходження граней.

— При зміщення центру ваги виробу в сторону рукояті кидок здійснюється хватом за клинок і навпаки.

— Професіонали можуть купляти середні або важкі набори метальних ножів вагою 120-200 г і більше, але новачкам з не тренованими кистями рук не слід використовувати вироби важче 50-80 г.. В той же час надлегкі клинки не підійдуть для вправ з далеко віддаленою мішенню, збивати з траєкторії їх будуть навіть невеликі пориви вітру.