Жоден турист, бувалий або новачок не подумає відправлятися в багатоденний похід, не озброївшись надійним, міцним, функціональним і безвідмовним інструментом. Та й в короткострокових туристичних вилазках без гарного ножа не обійтися. Вибрати якісні туристичні ножі, які не підведуть в критичних ситуаціях і послужать добру службу в поході, на полюванні чи риболовлі буває непросто хоча б тому, що асортимент від вітчизняних і зарубіжних брендів вражає уяву величиною і різноманітністю.
Розглянемо актуальні питання - для чого можуть бути використані туристичні складні ножі в поході, за якими критеріями слід вибирати ніж для туризму, які види клинків користуються популярністю у досвідчених мандрівників і який екземпляр може вважатися кращим для виживання в складних умовах.
Ніж для туризму - найкорисніший інструмент в поході
Вибирати конкретний ніж для туризму можна, визначившись з відповіддю на питання - а навіщо, власне, він вам взагалі потрібен? Для того щоб зрізати в лісі гриби, знадобиться не зовсім така модель, як клинок, за допомогою якого можна нарубати гілок і сучків, організувати багаття, відкрити консервну банку (досвідчені туристи рекомендують робити це все-таки за допомогою відкривачки, а не клинка) або захиститися від можливого нападу дикої тварини. Кожен турист може скласти свій список, для чого йому потрібен туристичний ніж, і вимоги в нього можуть виявитися досить специфічними, але більш-менш стандартний варіант виглядає так:
— приготувати їжу (чистка картоплі, оброблення спійманої риби та ін.);
— обрізати тонкі сучки або нарізати гілки для розведення багаття;
— загострити кілочки;
— полагодити рибальські снасті або туристичне спорядження;
— зрізати гриби, зробити насічки на корі дерев;
— викопати ямку;
— освіжувати дичину, обробити тушку.
Економити на клинках для виживання не рекомендується, оскільки в екстремальних умовах вони не просто допомагають вирішувати побутові проблеми (спорудити укриття, добути і приготувати їжу, надати першу допомогу і т. д.), Але і служать захистом в небезпечних ситуаціях.
Ніж для походу, туризму, виживання, полювання і риболовлі - специфіка різних видів
Найчастіше ніж для туризму вибирають за принципом універсальності, хоча досвідчені туристи вважають за краще брати з собою два або три ножа, адаптовані під різні цілі, наприклад, для тонкої і грубої роботи. Для "кухонних" робіт оптимально підійде складний тонкий екземпляр, а для серйозних завдань і ударних навантажень потрібен суперміцний туристичний ніж, інструмент з фіксованим лезом, в ідеалі - клинок, який є одним цілим з руків'ям, що забезпечує максимальну міцність і безпеку в експлуатації.
Якщо ви не ставите мету зібрати всі кращі характеристики в одному єдиному екземплярі, вам стане в нагоді інформація про класифікацію похідних ножів.
1. Для туризму і виживання. Легкою складною моделлю в поході не обійтися, тут потрібно запастися надійним високоміцним знаряддям - купити потужний і комфортний туристичний або мисливський ніж. Щоб різати, пиляти, копати, рубати і виконувати інші силові маніпуляції потрібен клинок довжиною від 9 до 14 см з гладкою або пилкоподібною (серейторною) заточкою, обухом в діапазоні 4-7 мм.
2. Універсальні туристичні. Універсальні інструменти з гарної вуглецевої нержавіючої сталі з ергономічною рукояткою повинні бути досить великими, щоб ними можна було і ковбасу на пікніку нарізати, і виконати роботи з облаштування табору. Твердість сталі 56-58 HRC і товщина обуха 3-4 мм - непоганий варіант для універсала.
3. Для рибалки. Вам знадобиться гострий і вузький клинок, здатний з повним успіхом протистояти корозії, а також зручна рукоять із захистом від ковзання, що не вбирає вологу. Часто рибалки вибирають так звані філейні ножі, функції яких, втім, не обмежуються філеюванням риби і тонкою обробкою.
4. Для походу в ліс. Під час лісових прогулянок, збору грибів або пікніків на галявині потреба в різаку для виживання виникає рідко, так що потрібно купити ніж для туризму, здатний впоратися з нескладними побутовими операціями - нарізати продукти, загострити кілочок, добути гілки, щоб розпалити багаття. Зверніть увагу також на багатофункціональні варіанти з набором інструментів, але намагайтеся віддавати переваги товарам від визнаних лідерів в цьому сегменті, щоб не розчаруватися в якості продукції від безіменних китайських виробників.
Кращий туристичний ніж - основні принципи вибору
Для початку просто перелічимо ключові критерії оцінки незамінного для туризму ножа:
— вага і габарити;
— функціональність;
— товщина і форма клинка;
— ергономічність і безпека;
— характеристики сталі;
— якісний чохол;
— виробник;
— прийнятна ціна.
Тепер приступимо до послідовного розбору значущих чинників вибору - сталь, форма клинка і заточка.
1. Товщина обуха і форма клинка. Як уже згадувалося, для виконання жорстких похідних завдань клинки звичайної товщини не підійдуть, оскільки можуть не витримати навантаження, як показує практика. Що стосується форми, то найбільшою популярністю користуються такі варіанти:
— Клинок з прямим обухом, ідеально пристосований для різу і проколу вістрям. Закруглення в підйомі, збільшує довжину ріжучої кромки, надає інструменту універсальність і підвищує здатність до неспецифічним робіт.
— Drop-Point - клинок з пониженням лінії обуха також прекрасно ріже і коле, оскільки вістря розташовується на осі прикладання сили при уколі. Іноді на передній частині обуха виконується фальшлезо (спуски без заточування) або часткове заточування - друге лезо, що забезпечує легке входження в матеріал при проколі.
2. Заточка. Вибираючи, який ніж для туризму купити з урахуванням конкретних завдань, можна легко визначитися з видом заточки. Якщо ви не хочете брати універсальний варіант з симетричним загостренням леза, вам стане в нагоді один з наступних:
— шпага (легко правити в похідних умовах);
— складна заточка з тонким краєм і майже лінзоподібним перетином;
— увігнутий профіль з подовженими спусками (лезоподібна заточка, складно піддається редагуванню);
— опуклі спуски (специфіка рубаючих інструментів);
— одностороння заточка (долото).
Професіонали воліють заточувати свої ножі для туризму традиційним способом або ж з опуклими спусками, дотримуючись градус кута в діапазоні 35-40, щоб вийшов оптимальний багатозадачний варіант.
1. Сталь. У сучасній ножовій індустрії використовується кілька десятків різних марок сталі, серед яких завидною популярністю користується група 440-х з невисокою вартістю і відмінними характеристиками. Сталь 440С з 1,2% вуглецю відрізняється чудовою збалансованістю властивостей, виключно високою стійкістю до корозії і міцністю. 420-а сталь ще дешевше при схожих характеристиках, але м'якше, вона підходить для невибагливих похідних моделей. Недосвідченому покупцеві досить знати, що чим твердіше і дорожче сталь, тим краще ніж для туризму буде тримати заточку, але тим більш крихкою стає ріжуча кромка і складнішою самостійна заточка.
Головний фактор, що впливає на якість клинка - технології термічного загартування, використовувані виробником. І це ще один вагомий аргумент на користь покупки брендових ножів для туризму.