Яким би якісним і гострим не був ваш ніж спочатку, рано чи пізно, його лезо притупляється. А тупий інструмент, як відомо, справляється з поставленими завданнями не в повному обсязі, тим самим викликаючи безліч негативних емоцій у свого власника - злість, роздратування і навіть безпорадність. Щоб уникнути поганого настрою, досить своєчасно заточити ріжучу кромку клинка, завчасно замовивши в інтернет-магазині Wellgo відповідну точилку для ножів. Благо тут величезний їх вибір.

Але перш ніж купити у нас ту чи іншу модель подібного пристосування, важливо розібратися в усіх тонкощах його вибору. Адже кожен клинок має свої особливості заточування. І може так виявитися, що точилка для ножів, яка ідеально підходить для певних примірників, для декого стане абсолютно марною покупкою. Але як же бути? Як вибрати «правильний» девайс для відновлення «працездатності» свого гострого «друга»? Саме про це і поговоримо в нашій статті.

точилка для ножей

Точила для ножів: якими вони бувають?

Знайомство з пристроями, що дозволяють ефективно заточити тупі ножі, ножиці та інші ріжучі поверхні, почнемо від простого до складного. Отже:

  • точильні камені. Точила для ножів цього типу «дісталися» нам від наших предків. На сучасному ринку вони представлені великою різноманітністю форм і розмірів - у вигляді диска, циліндра або бруска, оснащені рукояткою або занурені в корпус (пластиковий або дерев'яний) - все залежить від фантазії виробника. Але є одне «але» ... З їх допомогою вдасться загострити практично будь-які садові інструменти і клинки. Однак ножиці і хлібні ножі нагострити їм не «під силу»;
  • механічні точила для ножів. За допомогою цих портативних пристроїв потрібна ступінь гостроти ріжучої кромки досягається набагато швидше, ніж за допомогою попередніх примірників. Головне - правильно вибрати відповідний тип точильного абразиву (про це далі), який укладений всередину пластикового корпусу. Точила для ножів механічного типу прекрасно підходять як для домашнього застосування, так і для експлуатації в польових умовах. Адже не передбачають підключення до електромережі;
  • електричні точила для ножів. Відрізняючись простотою конструкції, ці функціональні пристрої гарантують високу якість заточення ріжучих інструментів будь-якої модифікації. Вони підходять для роботи з ножами, виготовленими з будь-яких матеріалів, в тому числі і з кераміки. Конструктивно електричні точила бувають різними: від громіздких пристосувань з дисками значних розмірів, оснащених електроприводами, до акуратних точильних верстатів невеликих габаритів, які не займають багато місця, тому зручні в зберіганні. Вибір моделі - за вами.

Як бачимо, пристосувань для заточування ножів сьогодні - сила-силенна. А яке з них вибрати, залежить від ваших особистих переваг і фінансових можливостей.

Це загадкове поняття «абразив»: розбираємося в видах точильних матеріалів

Слово «абразив», маючи французьке походження, перекладається як «стирається» або «шліфувальний». Виходячи з цього трактування, випливає наступне: абразив - це твердий матеріал, призначений для обробки поверхонь різного походження. Ними можуть бути в тому числі і ножі. Для повернення подібним інструментам колишньої «працездатності» сьогодні використовуються абразиви різного ступеня твердості. Зокрема:

  • природні камені. Найбільш популярними серед них є кварцеві породи - новокулі або арканзас. Видобуваються вони в Америці (штат Арканзас), Туреччины та в Японії. Вибрати точила для ножів з подібними абразивами варто з тієї простої причини, що вони демонструють високу якість заточування, забезпечуючи ріжучої кромці дзеркальну гладь і гостроту гоління;
  • карбіди. Цей тип абразиву вважається досить агресивним. Він підходить для відновлення гостроти ріжучої кромки за три-чотири протягання. Однак при цьому потрібно бути готовим до того, що він швидко знімає метал з леза;
  • алмаз. Будучи самим твердим абразивом в світі, він вважається одним з найефективніших для заточення ріжучих інструментів. Втім, неспроста точила для ножів з абразивами з алмазної крихти - одні з найпопулярніших сьогодні. Зносостійкі і довговічні, вони не тільки дозволять добитися ідеальної гостроти леза в стислі терміни, але і служать дуже довго;
  • кераміка. Даний абразив, вироблений з керамопорошку і об'єднує в собі всі переваги природного каменю і алмазу, - ідеальний вибір для етапу доведення. А все тому, що він ідеально полірує ріжучу кромку.

Ще одним важливим показником ефективності точила для ножа, який варто врахувати на етапі вибору, є величина шліфувального зерна точильного абразиву. Залежно від цього параметра розрізняють такі абразивні матеріали:

  • грубозернисті або грубі абразиви. Їх варто вибрати для переточування ножа або для зміни кута його заточування;
  • середньозернисті речовини - прекрасне рішення для заточування ріжучих інструментів;
  • тонкозернисті або дрібнозернисті абразиви - як і попередній варіант, вони ідеально підходять для додання ножицям і ножам небувалої гостроти;
  • особливо тонкозернисті абразиви. Їх застосовують на стадії доведення.

Маючи загальне розуміння того, якими бувають сучасні точила для ножів, а також усвідомлюючи те, які абразивні матеріали використовуються в подібних пристроях, кожен споживач без особливих зусиль зможе вибрати найбільш підходящий йому точильний девайс, що дозволяє істотно поліпшити якість різання, а значить, і настрій.

Вибираємо точилку для ножів: популярні екземпляри

Одним з точильних пристроїв, яке прекрасно зарекомендувало себе серед споживачів, є електрична точилка для ножів Grand Way Steel Grip Jaw Pro 30091. Цей простий і універсальний девайс невипадково сьогодні користується популярністю, особливо в ресторанній сфері, - він здатний впоратися навіть з сильно «пошкодженими» ножами. Ще одна не менш затребувана система заточування - точильний верстат Ruixin Touch Pro Ultra 30082. При високому рівні експлуатаційної безпеки, він дозволяє швидко і якісно обробити будь-які ріжучі поверхні. Трійку лідерів замикає точилка для ножів Ganzo Touch Pro Steel, яка відрізняється від своїх «побратимів» ще більш компактними розмірами і поліпшеними експлуатаційними властивостями.

Вибираємо точилку для ножів: що ще врахувати на стадії покупки?

Перш ніж купити в Києві, Харкові чи в будь-якому іншому місті України найкращу точилку для ножів, важливо зрозуміти, який тип леза у вашого клинка. Отже:

  • для повернення гостроти виробам з прямим лезом і двостороннім заточуванням згодиться велика частина точильних пристосувань;
  • клинки з одностороннім заточуванням потребують особливого способа заточування, тому для них варто вибирати певні види точилок - мусати, точильні камені, деякі моделі електроточилок;
  • заточку серейторних ножів можна здійснювати в спеціальному пазу окремих моделей механічних або електричних точилок;
  • клинки з хвилястою кромкою необхідно заточувати спеціальними невеликими мусатами, діаметр яких підходить до виїмок на їх лезі.

Ще один важливий критерій вибору точила для ножів - матеріал їх леза. Так наприклад:

  • для виробів з міцним клинком з твердих сталевих сплавів потрібна точилка з жорсткими, стійкими абразивами. Подібним вимогам відповідає карбід і алмаз;
  • для м'якого металу варто вибрати девайс із середньою зернистістю точильного абразиву;
  • керамічним ножам показані тільки точила з алмазним напиленням.

Слідуючи цим нехитрим рекомендаціям, ви зможете вибрати те точильне пристосування, яке влаштує саме вас.

Точилка для ножів: осягаємо науку заточки

Недостатньо просто вибрати і купити «правильну» точилку для ножів. Не менш важливо навчитися як слід їх заточувати. Адже в грамотній заточці - «душа» ножа, гарантія його функціональності, довговічності і безпеки експлуатації. Стало бути, цього дійсно варто навчитися. Отже, процес, здатний повернути ріжучим інструментам колишню гостроту, може складатися з наступних етапів:

  • власне заточка: на даній стадії лезо ножа піддається заточуванню. Для цього використовується точилка відповідного типу, обрана раніше. З її допомогою він досягає потрібної гостроти. Час заточування ножа залежить від того, наскільки він затупився. Чи варто переходити до наступного кроку або досить виконаного, це допоможе визначити призначення заточуваного клинка. Так, якщо він необхідний для розрізання грубих тканин, де важливі його «пиляючі» властивості, то необхідно зупинитися на досягнутому результаті. Але разом з тим не варто забути: гострота такого виробу - недовговічна. А значить, краще віддати перевагу точилці, розрахованій на часте використання;
  • правка: до цього етапу слід вдатися лише в тому випадку, якщо края леза ножа стали хвилеподібними, тобто утворили, що називається «хвилі». Тут знадобиться вирівнювання кромки, а далі - шліфування;
  • переточування: цього потребують ті ножі, на лезах яких були виявлені відколи або інші подібні пошкодження. Клинки, які потребують зміну кута заточування леза, також піддаються подібним маніпуляціям;
  • доведення, що іменується також шліфуванням. Воно допомагає позбутися від будь-яких мікродеформацій, поліруючи до блиску лезо клинка. Вважається, що доведений ніж не тільки набагато довше зберігає свої ріжучі здібності, але і - менш небезпечний у використанні.

Засвоївши ці елементарні «секрети», вам вдасться в лічені хвилини домогтися потрібної гостроти вірного гострого «друга».