Хороший кухонний ніж — чи не найголовніша складова кулінарного успіху. Нарізати продукти потрібно не лише швидко, а й якісно. А зробити це можна лише тоді, коли лезо добре заточене. Тому вибору ножів для кухні варто приділити увагу не лише професійним кухарям, а й усім, кому доводиться займатися приготуванням їжі. Кухонні ножі бувають різного виду, розміру, призначення та навіть походження.

Типи кухонних ножів: професійні та звичайні

Ножі для кухні класифікують з урахуванням їх різних параметрів. Як і все кухонне приладдя, посуд та обладнання, їх можна розділити на дві основні категорії:

  • професійні: інструменти, що використовуються на професійній кухні. Леза виготовляються із високоякісної сталі, що відрізняється міцністю, стійкістю до корозії, витримує значні механічні навантаження. Професійні кухонні ножі можуть бути універсальними або спеціальними. З їх допомогою можна швидко та якісно виконувати великі обсяги робіт. Професійні моделі коштують дорого, але багато господинь купують їх і для використання на домашній кухні. Адже готувати з таким інвентарем це не тільки задоволення, а й значна економія часу;
  • Звичайні: це все ножі, які не призначені для професійного використання. Купити їх можна в будь-якому магазині та за доступною ціною. Але краще віддавати перевагу товарам відомих та перевірених виробників. У такому разі навіть недорогий ніж прослужить довго.

Купити кухонні ножі для професійного та домашнього використання можна в інтернет-магазині WellGo. У нас великий вибір якісних товарів, тому ви зможете підібрати відповідний кухонний інвентар будь-якого виду.

Ножі для кухні: професійні, універсальні, звичайні.

Якісна кухарська трійка: універсальні кухонні ножі для нарізки

Можна сказати, що це mast have і для професійної, і для домашньої кухні. За допомогою якісної кухарської трійки можна впоратися з нарізкою будь-яких продуктів та приготуванням страв від супів та м'ясних закусок до складних салатів та десертів. Загалом на кухні можна обійтися тільки таким комплектом. В універсальний набір входять:

  • шеф-ніж універсальний: він призначений для виконання як серйозних, так і ювелірних завдань. Наприклад, їм можна обробити великі шматки м'яса, нарізати тверді овочі або тонко нашаткувати зелень. Має широке та міцне лезо зі злегка піднятим вістрям та масивною ручкою. Зміщений у бік леза центр ваги дозволяє менше докладати зусиль. На лезах багатьох професійних моделей є насічки або отвори - вони запобігають прилипанню продуктів. Довжина леза може бути від 15 до 35 см, заточення одностороннє або двостороннє. Кінцем леза зручно відокремлювати м'ясо від кісток, вирізати серцевини з фруктів, вилучати насіння, середньою частиною - нарізати, широкою - працювати з твердими продуктами; 
  • обробний: універсальний ніж кухарської трійки середнього розміру. Його тонке та довге лезо довжиною 15–20 см відрізняється підвищеною жорсткістю та не згинається при роботі. Якісний ніж має добрий баланс. Підходить для нарізування шматків м'яса, овочів, ковбас, сиру та ін.;
  • Короткий: має довжину леза в середньому 7-8 см. призначений для очищення овочів та фруктів, відмінно впорається з нарізкою невеликих плодів, з виготовленням декору з різних продуктів. 

Ви можете купити гострі кухонні ножі тільки цих трьох видів - їх буде достатньо для того, щоб щодня справлятися з приготуванням будь-яких страв.

Вибираємо хороші ножі для обробки м'яса: обвалочні, філейні, топірці та ін.

М'ясо – складна в обробці сировина. Для його обвалки, нарізки та інших видів подрібнення потрібні спеціальні гострі ножі високої якості. М'ясо має щільну, часто тверду або рухливу волокнисту структуру. Якщо працювати погано заточеним і не призначеним для таких цілей ножем, сировину можна безповоротно зіпсувати.

Для роботи з м'ясом використовуються такі види професійних кухонних ножів:

  • ніж-сокира: рубка замороженого м'яса та невеликих м'яких кісток;
  • сікач: обробка птиці;
  • кухонний обвалочний ніж застосовується для відділення м'яса від кісток та хрящів;
  • філейний: нарізування сирого м'яса без кістки на невеликі шматки;
  • універсальний: для м'яса, ковбас, інших м'ясних виробів.

Леза для обробки м'яса відрізняються жорсткістю (не згинаються) і надійно закріплюються в ручках.

Нарізка хліба: види та особливості ножів

Головна вимога до якості нарізування хліба та хлібобулочних виробів - рівно і без крихт відрізати скоринку і не зім'яти м'якуш. Для таких завдань призначено професійні хлібні ножі. Вони мають такі особливості:

  • довге лезо, що дозволяє не тиснути на хліб, а розпилювати його (навіть великі буханці);
  • однакова ширина леза по всій довжині для нарізування рівних шматочків;
  • хвилеподібна серрейторна заточка, що не порушує структуру м'якуша і відмінно справляється з щільною скоринкою;
  • безпечний круглий кінчик (він не використовується у процесі роботи).

Хлібні ножі для професійної кухні та торгових підприємств мають довгі леза. Для домашнього використання можна купити коротшу модель. Але товщина леза в жодному разі не повинна перевищувати 1-1,5 мм. Це запобігає порушенню структури хліба.

Ножі для кухні: професійні, універсальні, звичайні.

Обробка риби: які інструменти необхідні

Рибу, звичайно ж, можна обробити будь-яким універсальним гарним ножем, але у спеціалізованих закладах застосовуються професійні пристрої. Та й якщо вдома ви часто готуєте рибу, то не буде зайвим купити кілька спеціальних ножів для виконання різних операцій:

  • для чищення: інструменти з невеликими зубчастими лезами, розташованими паралельно ручці. Нагадують скребки. Часто комплектуються контейнерами для збирання луски;
  • обробні: відрізання голови, хвоста, видалення плавників, надрізи для видалення нутрощів, нарізка тушок на порційні шматки. Комплектуються досить довгими і широкими міцними лезами, зручними ручками. З їх допомогою нарізають вже готову рибу;
  • філейні: для таких цілей необхідні тонкі, гострі та гнучкі леза. З їхньою допомогою можна легко відокремити філе від кісток.

Купити хороші кухонні ножі для риби у Києві можна у нашому інтернет-магазині з доставкою по місту за цінами від виробників. 

Ножі для нарізування сиру: інструменти для гурманів 

Сири бувають різної консистенції - від м'яких кремоподібних до зрілих твердих. За допомогою спеціальних ножів навіть найноровливіші сорти сиру можна ідеально нарізати слайсами, скибочками або кубиками, не пошкодивши при цьому продукт. Для нарізування сиру використовують такі види ножів:

  • класичні: з піднятими лезами та зі скороченою площею (з отворами), що запобігає прилипанню сиру. Часто леза мають зубчасту кромку;
  • рубанки: лопатки із заточеними прорізами для нарізування дуже тонких слайсів та зіскоблювання шарів;
  • дворучні: для розподілу на частини великих сирних головок.

Також можна зустріти й інші види ножів для роботи з сиром - струнні, жироль, для пармезану, терки та ін. У нашому магазині ви можете купити класичні кухонні ножі для сиру . 

Ножі для кухні: професійні, універсальні, звичайні.

Очищення та нарізка овочів: які краще використовувати інструменти

Кухонні ножі також представлені декількома видами:

  • овочечистки: заточені не краї леза, а отвір у його поверхні;
  • для очищення овочів та фруктів: звичайні ножі з коротким лезом та зручною рукояткою;
  • для нарізки: для подрібнення зелені, нарізування овочів та фруктів на обробній дошці використовуються ножі, що нагадують формою шефські з кухарської трійки;
  • для шаткування: з широким лезом і рукояткою у верхній частині (щоб рука не торкалася обробної дошки).

Для роботи з овочами також підійдуть будь-які гострі та якісні універсальні кухонні ножі.